Samenwerking Zorgboog, woCom, gemeente en stichting buurtkamer Zonnetij

Buurtkamer Zonnetij wordt nu gerund door een lokale stichting

Sinds de start van het vernieuwde woonconcept in 2021 is Zonnetij uitgegroeid tot een bruisende en sociale woonomgeving waar ouderen zo lang mogelijk prettig en zelfstandig thuis kunnen wonen. Zonnetij biedt een sociale omgeving waar mensen naar elkaar omzien. Er is ondersteuning en zorg in de nabijheid voor degenen die dat nodig hebben. Het concept is ontwikkeld door de Zorgboog, woCom en gemeente Laarbeek. Vanaf 1 mei komt daar een vierde partij bij: stichting buurtkamer Zonnetij. Dinsdag 16 april 2024 ondertekenden de vier partners de samenwerking.

Ondertekening samenwerking woCom, Zorgboog, stichting buurtkamer Zonnetij en gemeente Laarbeek.

Elke dag een fijne dag
De buurtkamer is de centrale ontmoetingsplek op Zonnetij. Samen met de gemeente en woCom heeft de Zorgboog het voortouw genomen de gemeenschapskracht ‘aan te jagen’. Met hulp van subsidies heeft de buurtkamer een flinke opknapbeurt gekregen. “Als ik hier kom is het altijd gezellig!”, vertelt Wil van Laar, bestuurder van de Zorgboog. “Het is zeer goed gelukt om van de buurtkamer een fijne plek van te maken waar mensen samen een fijne dag beleven en activiteiten ondernemen.” Activiteiten worden georganiseerd voor en door bewoners en buurtbewoners. Het aantal vrijwilligers bevestigt de betrokkenheid vanuit de gemeenschap, er zijn zo’n 50 vrijwilligers actief. Nu is het tijd voor de volgende stap, dat de gemeenschap nog meer ‘eigenaar’ wordt van de buurtkamer.

Start stichting buurtkamer Zonnetij
Vanaf 1 mei wordt de buurtkamer gerund door een lokale stichting. De stichting is verantwoordelijk voor het gebruik, het beheer en de exploitatie van de buurtkamer. Volgens Jan Dekkers, voorzitter van de stichting, was het wel een zoektocht om helder te krijgen wat de stichting allemaal moest regelen voor ze van start kan. “Uiteindelijk hebben we alles uitgezocht en is het voor alle partijen duidelijk hoe zaken geregeld gaan worden.” Doel van de stichting is om de sociale verbondenheid tussen mensen te stimuleren en zo een bijdrage te leveren aan een sterke gemeenschapskracht en omzien naar elkaar. Ook het betrekken van lokale ondernemers is nu meer mogelijk. “Producten komen nu zoveel mogelijk van lokale ondernemers in plaats van een leverancier van de Zorgboog ver uit de buurt.”