Beweegtuin bij Zonnetij klaar voor gebruik

“Dit hadden ze meteen aan het begin van corona moeten doen”, zegt Betsie Manders enthousiast. “Het is een enorme verbetering. We wonen hier met alleen maar oudere mensen. Het is goed dat we zo in beweging kunnen blijven. Ik vind het heerlijk om te bewegen.”

Sinds vorige week kijkt de bewoonster van Zonnetij in Aarle-Rixtel uit op een nieuw aangelegde beweegtuin. Op het middenterrein van het wooncomplex is een tiental gymtoestellen opgebouwd waarmee laagdrempelig de lichaamscoördinatie verbeterd kan worden, been- en armspieren kunnen worden versterkt en aan de conditie gewerkt kan worden.

De beweegtuin is een initiatief van Dorpsplatform Aarle-Rixtel, vertelt secretaris Jan Dekkers: “Er waren al eerder plannen voor zo’n beweegomgeving en we hebben verschillende locaties in overweging gehad. Uiteindelijk kwamen we bij Zonnetij uit. Een grootste deel van de doelgroep woont hier en het ligt vlak bij het centrum.” Gezondheid en ontmoeting zijn belangrijke aandachtspunten in de gemeente Laarbeek. Het Dorpsplatform ziet dit ook als een speerpunt en wil dit graag stimuleren.

Kim van Uden, procesbegeleider bij Zonnetij, deelde die mening, waarna de initiatiefgroep Bewegen en Ontmoeten in Aarle-Rixtel werd opgericht. Hierin hebben, naast Van Uden en Dekkers, fysiotherapeut Lorraine McNab en buurtsportcoach Jaccy van den Enden, zitting. De initiatiefgroep zorgde voor de benodigde fondsen en selecteerde, samen met enkele bewoners, de toestellen.

“Er wordt al veel gebruik van gemaakt”, ziet Zonnetij-bewoonster Els Wagemakers. “Terwijl het er nog maar een week staat. We hebben hier een gymclub, maar die is al een half jaar niet doorgegaan. Ik denk dat dit een goed alternatief kan zijn.”

Dat vindt ook de initiatiefgroep. Vanaf 28 mei wordt wekelijks op vrijdagochtend  een sportuurtje georganiseerd van 10 tot 11 uur, begeleid door de buurtsportcoach. De officiële opening van de beweegtuin is vanwege de corona-maatregelen nog even uitgesteld, zegt Dekkers: “Dat wordt 4 juni.”

En nu maar genieten van de mogelijkheden die deze beweegtuin biedt op het gebied van bewegen en elkaar ontmoeten.En nu maar genieten van de mogelijkheden die deze beweegtuin biedt op het gebied van bewegen en elkaar ontmoeten.

 

 

Met name de Rabobank, de Coovels-Smits Stichting, het fonds Kruiswerk Laarbeek, de Stichting Steun Welzijnszorg, het Freule Constancefonds en het Dorpsplatform hebben geweldig geholpen om dit mogelijk te maken. De gemeente werkte mee door mee te denken en diverse materialen ter beschikking te stellen.

Beweegtuin bij Zonnetij klaar voor gebruik

Meer informatie?

Wil je graag iets betekenen voor anderen? Zoek je voor een paar uur per week een leuke invulling? Of wil je eenmalig iets organiseren? Deel je talent met ons! We zijn op zoek naar maatjes om bij iemand gezellig te buurten, samen te wandelen, een boodschap te doen of meegaan naar een activiteit. Ben jij of ken jij zon’ne goeie? Neem dan contact op!